Urşii de talie mare

a7b99faa59d1e7e9eaa4bc154c38b390c5f96fdd.jpg

Ursul polar
“Regele Arcticii” e al treilea ca mărime în cadrul familiei sale, după ursul Kodiak din Alaska şi ursul de Kamchatka. Această specie relativ tânără provine din ursul brun siberian.Zonă de răspândire şi habitat
Urşii polari trăiesc în regiunile de coastă ale Arcticii – în SUA, Canada, Groenlanda, Norvegia şi Rusia. În principal vânează lângă malul mării, pe calotele de gheaţă de pe insulele arctice.

Aspect, înălţime şi greutate
Urşii polari sunt printre cei mai impresionanţi urşi. Masculii cântăresc aproximativ 500-600 de kilograme (uneori ajungând şi la 800) şi pot atinge o înălţime de până la trei metri şi jumătate, ridicaţi pe membrele posterioare. Cântăresc 300-400 de kilograme, femelele fiind mai mici şi mai uşoare. Gâtul ursului e relativ lung, iar urechile sale sunt mici şi rotunde.

Regimul alimentar
Iarna, urşii polari vânează foci inelate sau cu barbă, dar şi foci groenlandice, pui de morse, balene albe sau Beluga, peşti şi păsări marine de pe calota de gheaţă. Vara, când se mută pe uscat, mănâncă mamifere mici, păsări care-şi fac cuibul pe sol, ouă şi hoituri. Între mesele importante, se mulţumesc cu iarbă de mare, midii, iarbă, muşchi sau grăunţe. Anual, un urs polar străbate în medie 15.000 de kilometri în căutare de hrană. Trebuie să ucidă între 50 şi 75 de foci pe an, pentru a supravieţui.

Mod de viaţă
Urşii polari sunt singuratici şi străbat zone întinse. Dar e posibil să se întâlnească în faţa unui cadavru – pentru a se despărţi din nou după ce se satură.

În ciuda blănii călduroase şi a stratului de grăsime, începând cu septembrie sau octombrie, urşii polari hibernează până la opt luni pe an, într-o vizuină pe care şi-o sapă în zăpadă.

Deşi pare puţin probabil, având în vedere mărimea şi greutatea lor, urşii polari sunt înotători de excepţie şi se pot scufunda la mai mulţi metri adâncime. În apă, folosesc drept vâsle labele anterioare puternice, cu degete membranate.

Comportament social şi reproducere
Perioada de împerechere, în care masculii se luptă cu furie pentru femele, durează de la sfârşitul lui martie până la începutul lui iunie. Femelele urşilor polari ating maturitatea sexuală la 4-5 ani. De obicei dau naştere la doi pui în decembrie sau ianuarie, după o perioadă de gestaţie de aproximativ opt luni.

Caracteristici speciale
Viteza maximă a urşilor polari poate atinge 40 km/oră, nelăsând nici o şansă prăzii sau oamenilor. În consecinţă, e de preferat să ne ferim de urşii polari şi să nu-i atragem cu mirosul de hrană sau de gunoi.

Situaţia actuală
În sălbăticie, urşii polari au un singur duşman: omul. Oamenii au făcut ca populaţia de urşi să scadă până la o cotă alarmantă în anii ’50. Abia după introducerea restricţiilor de vânătoare şi a programelor de protecţie, numărul de exemplare a început din nou să crească. Se estimează că în prezent există între 22.000 şi 25.000 de urşi polari în aproximativ 20 de zone din jurul Polului Nord, iar 60 la sută dintre „regii Arcticii” trăiesc în Canada.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: