Relatia de cuplu

dragoste-nasuc-thumb-298-0-192-thumb-300-0-192.jpg

Astazi voi atinge un subiect delicat. Am observat cat de important este cain viata noastra sa ne pastram echilibrul emotional. Stapani pe emotii,noi vom putea sa ne imbunatatim relatia cu partenerul sau partenera,dupa caz.

Psihologia moderna ne prezinta diferentele dintre barbati si femeidin punct de vedere psihologic. Maestrii taoisti le explica princaracteristicile preponderent yin sau preponderent yang ale fiecaruia.

Este bine sa intelegem ca barbatii si femeile privesc diferit acelasieveniment. Pentru ca o relatie de cuplu sa evolueze armonios este binesa observam cum reactioneaza ei inca de la inceputul relatiei lor.

Femeia este rationala, il vede pe viitorul partener si il studiazafolosind mult mentalul. In prima faza, pentru ea este mai putin importantsufletul sau fizicul. Cel mai important pentru ea este ca el sa aibaputere (financiara) cu care sa o poata proteja.

Barbatul este instinctiv, dependent de simturi, pentru el in prima fazaeste important ca ea sa arate cat mai bine. In felul acesta, el devinedin ce in ce mai responsabil si capabil de multe eforturi si sacrificiipentru ea. Daca se opresc doar la acest nivel, relatia lor va dura putintimp, deoarece ei nu au un limbaj comun. Ratiunea ei nu se va intelegecu simturile lui, iar dorinta lui nu se va intelege cu vorbaria ei.

Daca ei nu se grabesc sa devina prea repede intimi, ei trec la faza adoua. Ea va incepe sa-l judece cu inima, cu sufletul, va dori sa vada catde mult poate el sa-si asume responsabilitati de sot sau parinte. Cat demult o respecta, o iubeste si cata incredere are in ea. La randul sau,va incepe si el sa judece cu inima si cu sufletul, isi va pune aceleasiprobleme ca si ea. „Cat de mult ma respecta, are incredere in mine saucat de mult ma iubeste, va fi ea o mama si o sotie iubitoare?”.

Cei care ajung la acest nivel reusesc sa pastreze relatia mai mult timp,poate cativa ani, dar si la ei exista pericolul ca relatia sa se rupadatorita faptului ca au un singur limbaj comun, limbajul sufletului,cand ar trebui sa aiba trei limbaje comune. Al mentalului, al sufletuluisi al simturilor. Cei doi parteneri trebuie sa mai aiba putina rabdarepana cand vor trece la a treia faza.

In ultima faza, femeia incepe sa-l doreasca fizic pe partenerul eideoarece el a corespuns primelelor doua examene (a trecut cu brio de celedoua faze premergatoare). In felul acesta, are loc o uniune trup, sufletsi minte in obtinerea aceluiasi rezultat. Respectiv o relatie armonioasasi de durata, intreaga ei fiinta participand la obtinerea acestui lucru.

La fel si barbatul. In cea de a treia faza el invata sa vorbeasca pe limbaei, folosind la fel de mult mentalul, ca si sufletul sau simturile. Si lael se va produce uniunea dintre trup, minte si suflet. In felul acesta,ei vor avea trei limbaje de comunicare, trei ancore care sa-i tinaaproape unul de celalalt, iar relatia lor va fi o relatie de o viata.

Din pacate, in ziua de astazi oamenii nu mai au rabdare sa se cunoascaatat de bine, din cauza aceasta apar atatea probleme intre parteneriide cuplu. Aceste probleme se pot agrava pana la divort si separareacompleta a celor doi. Pentru cei care vor sa-si salveze relatia estebine sa lucreze la transformarea emotiilor pana cand lucrurile reintrain normal. Nu va fi usor, dar daca amandoi partenerii hotarasc sa lucreze in acest mod, ei isi pot salva relatia.

Tehnica „Surasului interior” va ajuta sa va transformati emotiilenegative in emotii pozitive; in felul acesta sunt armonizate relatiiledintre parteneri. Principiul celor 5 elemente este valabil si in evolutiarelatiei noastre afective, dar despre aceasta saptamana viitoare.

Continuand tehnica prescurtata a surasului de dimineata, vomconduce energia benefica si vindecatoare a surasului de la ficat lasplina-pancreas. Acestea se vor deschide precum doua flori aurii, sevor lasa inundate de energia surasului care se va spirala in interiorullor. Prin spiralare surasul va curata si va vindeca splina si pancreasulsi le va transforma ingrijorarea, anxietatea si depresia in deschidere,claritate, comunicare si stabilitate. Cu fiecare respiratie acest processe desfasoara tot mai profund si ne vedem splina-pancreasul aurii,curate, clare, stralucitoare surazatoare si radioase. Le suradem si lasam deschiderea si stabilitatea radiate de ele sa se reverse in intreaga noastra fiinta.

Relatia de cuplu – partea a doua

In articolul precedent am vazut cum reactioneaza barbatii si femeileintr-o relatie de cuplu. Ei reactioneza asa datorita diferentelor dintreei, iar scriitorul american John Gray este cel care a surprins si aexplicat foarte bine aceste diferente in cartile pe care le-a scris,in ciclul „Barbatii sunt de pe Marte si femeile de pe Venus”.

Maestrii taoisti explica aceste diferente cu ajutorul celor treiTantien-uri (campuri de energie) pe care le poseda fiecare om: tantien-ulsuperior aflat in zona creierului, tantien-ul mijlociu aflat in zonainimii si tantien-ul inferior aflat in zona abdomenului inferior. Eleactioneaza ca niste veritabile creiere energetice, fiecare cu atributiilelui clare. In momentul in care noi reusim sa le cuplam si sa le facemsa lucreze sinergic, putem obtine rezultate de-a dreptul incredibile.

In viziunea maestrilor taoisti, tantien-ul inferior este zona qi-uluisexual (Jing qi), forma cea mai bruta de energie, dar singura carepoate crea. Tantien-ul mijlociu (inima) reprezinta zona qi-ului vital(Qi) care este format din prelucrarea jing qi-ului. Tantien-ul superior(creierul) este zona shen qi-ului, adica a qi.ului spiritual care esteformat din prelucrarea qi-ului provenit de la inima. In felul acestavedem inca o data cum energia este prelucrata si ascensionata din zonacentrilor inferiori ai corpului catre centrii superiori.

Ar mai fi multe de spus aici dar nu doresc sa va incarc prea mult cunotiuni tehnice. Ceea ce trebuie retinut este ca activarea si utilizareac orecta a celor trei creiere energetice ne poate aduce numai beneficii.

Am vazut cum cele trei creiere energetice (tantien-uri) se pot activa inrelatia de cuplu, pe specificul fiecaruia, barbat sau femeie. Amandoi insae bine sa tina cont de principiul celor cinci elemente, ciclul de creatie,atunci cand actioneaza in cadrul relatiei. Amintiti-va ca aceste cinci elemente sunt faze de transformare a energiei. Daca nu lasam procesul de transformare sa se deruleze pana la capat, nu obtinem rezultatul scontat.

De exemplu, daca dorim sa facem mamaliga, luam intai apa si o punem lafiert, apoi cand incepe sa clocoteasca incepem sa punem usor-usor malaiul si amestecam tot timpul continutul ceaunului pentru a-l omogeniza. Cand mamaliga s-a facut, o rasturnam in farfurie si dupa scurt timp o putem manca. Pe scurt acestea ar fi fazele procesului. Nu putem sa bem apa,sa mancam malaiul si sa ne punem burta la foc pentru a face mamaliga direct in stomac.

Intelegerea principiului celor 5 elemente ne va scuti de multe neplaceri si esecuri in viata. In relatia de cuplu prima faza este cea de contractare, cand cei doi se cunosc si incep sa se studieze. A doua fazao reprezinta faza de conservare cand fiecare isi calculeaza resursele sisansele de reusita, dar in acelasi timp se creeaza si planuri pentruatingerea rezultatului dorit. A treia faza este faza de generare,cand cei doi incep sa actioneze, sa se testeze unul pe celalalt, iarrelatia lor prinde contur. A patra faza este faza de radiere cand ceidoi s-au cunoscut, s-au testat, au capatat incredere unul in celalalt siintreaga lume le sta la picioare. Ultima faza este cea de stabilizare,cand relatia lor s-a maturizat si s-a echilibrat.

Daca noi avem rabdare si lasam ca relatia noastra sa treaca prin toateaceste faze vom avea o relatie de o viata. In epoca moderna insa, candtoata lumea se grabeste, cand toata lumea doreste rezultate imediat,acest lucru este mai greu de facut. Oamenii sar peste etape crezand ca astfel vor obtine mai repede rezultatul dorit, sacrificand rezultatul pe termen lung in favoarea unui rezultat pe termen scurt.

Astazi voi incheia varianta prescurtata a surasului. Dupa ce am suras inimii, plamanilor, ficatului si splinei pancreasului, continuam sa aspiram energia benefica si vindecatoarea a surasului prin punctul dintre sprancene, iar din splina-pancreas ea se revarsa in rinichi. Acestia se destind si se deschid precum doua flori albastre, se lasa inundati de energia aceasta benefica si vindecatoare ce se spiraleaza in interiorul lor. Energia ii curata, ii incarca, ii vindeca si le transforma frica,agitatia, stresul, panica in blandete, tandrete si intelepciune. Cufiecare respiratie ii vedem tot mai albastri, curati, clari, stralucitori,ne surad si le suradem, iar ei radiaza multa blandete si intelepciune.

Aducem acum toate aceste emotii pozitive ale organelor, bucurie-iubire,curaj-corectitudine, bunatate-generozitate, deschidere-stabilitate,blandete-intelepciune in abdomenul inferior si prin spiralare le condensam si le fuzionam intr-o sfera de energie stralucitoare. Aceasta sfera deenergie reprezinta depozitul nostru pe parcursul zilei. Daca noi surademin fiecare dimineata, nu vom goli niciodata depozitul, chiar daca facem doar aceasta forma simpla de suras.

Despre beneficiile surasului interior si cum putem sa folosim aceasta tehnica de sarbatori voi scrie in articolul urmator.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: