Efectele poluării aerului costă 3,8% din PIB-ul Chinei

Banca Mondială a avertizat că poluarea aerului costă China 3,8% din PIB-ul său, datorită bolilor pe care le induce.

Combinând costurile poluării aerului cu cele ale poluării apelor, se ajunge la concluzia că acestea costă economia Chinei circa 100 miliarde Usd anual, adică 5,8 procente din PIB, a afirmar David Dollar, director al Băncii Mondiale pentru China şi Mongolia, adăugând că poluarea aerului costă mai mult decât poluarea apelor.

Poluarea aerului, îndeosebi în oraşele mari, conduce la o rată mare a bolilor de plămâni, inclusiv cancer, probleme ale sistemului respirator şi, din aceste motive, determină şi absenteismul masiv de la muncă şi şcoală, a arătat Dollar, citând un raport al Băncii Mondiale urmat de o înţelegere comună cu Administraţia naţională pentru protecţia mediului din China (SEPA).

El a subliniat că particulele care au diametrul de până la 10 microni constituie ameninţări majore la adresa sănătăţii populaţiei.

Densitatea acestor particule în nordul Chinei este, în medie, de 112 micrograme, în timp ce în sud ajunge la 88 de micrograme, a detaliat el pe timpul desfăşurării unui forum de investiţii în domeniul protecţiei mediului desfăşurat la Chengdu, capitala provinciei Sichuan. De asemenea, aceste particule determină dureri de cap în Beijing, unde densitatea medie este de 141 micrograme.

Ca o componentă a studiului comun, Banca Mondială şi SEPA au desfăşurat un sondaj în Municipalitatea Chongqing, una dintre cele mai poluate regiuni din China, şi în centrul comercial Shanghai, unde au descoperit că mulţi cetăţeni doresc să plătescă pentru a reduce riscurile de îmbolnăvire asociate cu poluarea atmosferei.

Dollar afirmă că o modalitate eficace pentru reducerea poluării aerului o constituie mutarea întreprinderilor de producţie înafara centrelor urbane, înlocuirea centralelor pe cărbune cu cele pe gaz, intensificarea investiţiilor de stat în transporturile publice şi limitarea întrebuinţării autoturismelor personale.

presanei3.jpg

În pofida provocărilor poluării, Banca Mondială afirmă că Beijingul s-a angajat în combaterea acesteia. China a decis ca protecţia mediului să fie principala prioritate în cel de-al 11-lea plan cincinal şi a lansat apelul pentru „resurse care salvează societatea.”

China este pe cale de a-şi îmbunătăţi eficienţa energetică prin reducerea cu 20 de procente pe unitate PIB a consumului energetic, concomitent cu reducerea cu zece procente a numărului agenţilor poluatori în perioada 2006-2010.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: